torstai 11. syyskuuta 2014

-päivä Suuressa basaarissa-

Aamupalan jälkeen lähdimme siis yksissä tuumin kohti Suurta basaaria. Helpoiten basaarille pääsee ratikalla, jota mekin päädyimme käyttämään. Ratikalle oli jonkun verran käveltävää Konak kahvilasta, mutta eihän pieni reippailu aamusta ole pahaksi. Niinpä otimme suunnaksi ratikkapysäkin ja teimme pienin lenkin Istanbulin kujia ihaillen. Ja niissähän riittää ihailtavaa! Löytyy erilaisia graffiteja, kauniita parvekkeita, tauluja, saippuakauppiaita, simit-myyjiä sekä sekalainen sortti taksikuskeja. Ja tietenkin jokainen niistä on pakko kuvata.











Istanbuliin ei pysty tutustumaan vain kiertelemällä nähtävyyksiä. Istanbul pitää pystyä kokemaan kaikkine mausteineen. Siihen kuuluvat niin rosoiset kujat, likaiset kadut kuin meluinen liikennekin. Jos vain aikaa löytyy, pidän eri kaduilla päättömästi haahuilusta. Silloin löytää yleensä ne kaikista kauneimmat paikat. Aina tähän ei kuitenkaan ole aikaa, joten silloin vain tyytyy katselemaan maisemia reitin varrella, niin kuin mekin nyt teimme. Nytkin päädyimme nopeasti ratikkapysäkille, josta matka Suurelle basaarille kesti noin vartin verran. En ikinä lakkaa ihastelemasta sitä, kuinka kauniita vanhat rakennukset ovatkaan. Nykyään tuntuu siltä että uusissa rakennuksissa tärkeintä on vain käytännöllisyys, eikä ollenkaan visuaalisuus. Kaikki ne pienet yksityiskohdat on unohdettu. Hyvänä esimerkkinä Suomen betonilaatikkotalot. Niistä on kauneus kuulkaa kaukana.









Todella harvoin tulee käytyä Suuressa basaarissa, viimeksi varmaan yli viisi vuotta sitten. Mutta aina siellä on yhtä paljon ihmeteltävää. Vai mitä sanotte, eikö teillä mene tässä silmät ristiin? Basaarista voi löytää rehellisesti varmaan mitä vaan. Astioita astioita kaipaaville, mausteita toisille, makeisia, mattoja, tekstiilejä, matkamuistoja, koriste-esineitä, lista jatkuu loputtomiin. Se tavaran (ja väen) runsaus saa pienen ihmismielen äkkiä pyörälle.








Tämä on muuten yksi niitä alueita, missä huutelua joutuu sietämään. Ei sellaista flirttailevaa huutelua, vaan nimenomaan myyntihuutelua. Se nyt kuuluu turkkilaiseen kaupitteluhenkeen muutenkin, ja siihen osaa valmistautua kun tietää minne on menossa. "Hi pretty lady, want to buy a leather bag?" tai "hello where are you from" saattaa kuulla melkein jokaisesta liikkeestä. Eivätkä nämä myyjät hetkahdakaan vaikka vastaisit takaisin turkiksi, he kun ovat tottuneita siihen että basaarissa käy sekä turkkilaisia että ulkomaalaisia. Ja jos tähän kaikkeen huuteluun kyllästyy, löytyy basaarista myös pieniä sisäpihoja kahviloineen (joita en tietenkään kuvannut) joissa voi käydä välillä hengähtämässä!





Suuri basaari on nimensä mukaisesti suuri, käytäviä löytyy jossei satoja niin ainakin kymmeniä, joten kannattaa varata paljon aikaa ja mukavat kengät jalkaan. Käynti on kuitenkin vaivansa väärti, joten mikäli avautuu mahdollisuus basaarissa vierailla, kannattaa siihen tarttua. Meidän päivämme loppui aikalailla tähän, olimme kaikki sen verran naatteja että köpöttelimme kiltisti takaisin kotiin lepäämään. Olihan minulla vielä loppuviikko aikaa ihailla rakasta Istanbuliani.


7 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! Tulee jo kauhea ikävä kun näitä kattoo, kiva myös bongailla tuttuja paikkoja! :) Mun mielestä Suuressa basaarissa parasta on keramiikka ja kauniit käsityöt. Ekalla kerralla sielä jaksoi kävellä ja ihmetellä ja vähän eksyäkin.. :D toisella kerralla etsin käsiini erään keramiikkaa myyvän papan ja sitten oli jo pakko lähteä pois, meno alkaa käydä jossain vaiheessa ehkä vähän liian Alanyan kauppakatuja muistuttavaksi.. Rakennus itessään on kyllä munkin mielestä tosi kaunis ja varsinkin katto ja sen kuvioinnit on tosi upeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Älä muuta sano, itselläkin lähtöön aikaa enää muutama päivä mutta siltikin tulee ikävä kuvia selatessa. :D Minustakin käsityöt ovat parasta Suuressa basaarissa, rakennuksen lisäksi siis. Mutta niin kuin sanoit niin se kaupittelu alkaa jossain vaiheessa nyppimään kunnolla, varsinkin jos on aikaisemmin jo siellä ehtinyt käydä... Omasta vierailustani oli ehtinyt vierähtää jo yli viisi vuotta joten nyt taas mielelläni haahuilin siellä sen päivän, nyt taas ei vähään aikaan tarvitse sinne lähteä. Katsellaan uudestaan sitten parin vuoden päästä kun huutokiintiö on nollaantunut. :D

      Poista
  2. Suuressa basaarissa on kyllä omat hyvät puolensa, mutta enemmän kyllä esim.maustebasaari, Kadiköyn tiistaibasaari ja muut pienet lähibasaarit on enemmän mun juttu. Mutta kyllä minäkin suurta basaaria turistille suosittelen (ja välilä itsellenikin) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tykkään kierrellä basaareja ylipäätään ja käynkin aina jos sellainen vain kohdalle sattuu, tämä Suuri basaari ei tietenkään kuulu näihin joka viikkoisiin lemppareihin joissa on mukava käydä piipahtamassa, mutta tykkään käydä aina Suuressa basaarissakin muutaman vuoden välein, on siinä vaan sitä jotain. :) Ja ehdottomasti Istanbulin lomailijoita suosittelen käymään ainakin kerran! Toinen on tosiaan Mısır çarşısı, liekö ilmeisestikin juuri tuo maustebasaari siis suomeksi? :)

      Poista
  3. Joo, ehdottomasti muutaman vuoden välein kannattaa suurella basaarllakin käydä (ellei muutaman kuukauden :) ) ja joo, Mısır çarşısı:a olen kuullut suomeksi kutsuttavan egyptiläiseksi basaariksi tai maustebasaariksi, mutta samasta puhutaan.
    Paikallisilta pieniltä viikkobasaareilta on mielestäni myös hauskin tehdä hedelmä- ja vihannesostoksia. Siellä on niin kiva oma tunnelmansa.

    VastaaPoista
  4. Voi ei, mä en kestä. Mikä ihana paikka :D. Mä varmaan vaan kävelisin ensimmäisellä kerralla suu auki ympäriinsä ihastellen kaikkea. Saisin aika monta päivää kulumaan täällä. Tosin seuraksi tarveisin naisen, kun toi mun mies ei oikein jaksa monen tunnin shoppailuja ;D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, niin siinä usein käy minullekin! :D Suuri basaari ei koskaan ole ollut itselleni paikka jossa ''käydään vain piipahtamassa'', nimittäin itse onnistun kuluttamaan siellä hyvällä säkällä koko päivän tai useammankin.. Sen takia siellä tuleekin ehkä käytyä niin harvoin? Mutta totta tosiaan tuo, että harva mies kestäisi sellaista kierrosrumbaa. ;)

      Poista

Antakaa ajatuksen virrata, pistäkää kommenttia tulemaan!

Yorumlarınızı saklamayın, düşüncelerinizi yazıya dökün!